Project omschrijving

RENIE SPOELSTRA

OVER

Renie Spoelstra (1974) has studied at MFA Post-St. Joost, Breda and at the Academie Minerva in Groningen. She has exhibited in the Netherlands and abroad. Highlights are presentations at Stedelijk Museum Schiedam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam and Rijksmuseum Twenthe. Her work has been included in renowned collections such as MACBA Barcelona, Stedelijk Museum Schiedam, Centraal Museum Utrecht, Cobra Museum, Teylers Museum, Museum Voorlinden, Bouwfonds Kunstcollectie, Guerlain Foundation, and many other (private) collections.

Renie Spoelstra

Het moment dat zijn adem inhoudt.

Ik streef naar een sfeer van opzettelijke apathie; uren en dagen verstrijken in een flits, elk moment bevroren in de tijd en ieder moment gelijk.

Ik ben in 2001 begonnen met het fotograferen van stukken (Nederlands) bos en recreatiegebied zonder al te specifieke kenmerken of de aanwezigheid van mensen. Wat ik wil vangen is de ‘climaxloosheid’ als het dode punt in de zwaai van een schommel, het moment dat er even niks gebeurt maar dat wel al de dreiging in zich draagt van het moment ervoor of erna.

Naar aanleiding van die foto’s ben ik gaan tekenen. Inmiddels gebruik ik ‘film-stills’ in plaats van foto’s. Het filmmateriaal geeft vele mogelijkheden tot het stilzetten van het beeld om zo te onderzoeken welke momenten het meest bruikbaar zijn voor mijn werk. Het gaat mij hierbij niet om het specifieke van de betreffende locatie. Ik wil concrete waarnemingen zo reduceren dat ze kunnen fungeren als substituut voor een veelvoud van gelijksoortige situaties en locaties.

Mijn werk gaat niet zozeer over het Landschap in een romantische of traditionele zin. Wat me meer interesseert, is het psychologische effect van het ‘triggeren’ van emoties door het kiezen van de perfecte timing en mijn techniek om het te tekenen. Het creëren van een existentieel moment.

“Black Beach”, is de eerste tekening van een nieuwe serie gebaseerd op raadselachtige, vulkanische zwarte stranden van IJsland die ik afgelopen Maart bezocht heb. Jarenlang heb ik de wens gehad om naar IJsland te reizen tijdens het einde van de winter. Ik wilde de ruige, vreemde natuur vastleggen die in een voortdurende strijd verwikkeld lijkt te zijn, een constant verschuiven. Een onderliggende rusteloosheid die totaal in tegenspraak lijkt te zijn met wat de reiziger ervaart: rust, stilte en ruimte om te ademen. Het moment dat zijn adem inhoudt.

De serie “Longing #1-#8” is gebaseerd op mijn reis naar La Palma. 8 Tekeningen, ingezet als een psychologische roman. De beelden en associaties ‘triggeren’ een spel in het hoofd van de kijker, waarbij de zintuigen worden verscherpt en het beeld los lijkt te komen van de normale context: alle krachten in balans als het dode punt van de schommel. Zwevend. Een diep verlangen naar even echt voelen dat je bestaat. Tegelijkertijd lijken de beelden en titel te verwijzen naar een (voorbije?) romance en eenzaamheid.

 

EXPOSITIES