Project omschrijving

BARBARA HELMER

ABOUT

Barbara Helmer (1966) woont en werkt in Rotterdam. Ze studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam

Barbara Helmer, LINK CHAIN (Light), muurschildering 2020, 3.00mx 3.50 m

Welk landschap ziet een schilder? daag ik schilder Barbara Helmer uit. ‘Kijkers gaan er gemakshalve van uit dat het de wereld is die zij zelf zien, maar dan vertaald naar verf.’ Ze glimlacht, ‘De wereld is het doek. De verf, vormen, kleur, dat is het landschap… Natuurlijk laat ik wel elementen uit de werkelijkheid toe. Op mijn voorwaarden, als het past.’

Ze schildert niets na. Af en toe resoneren voorstellingen in de buitenwereld met haar schilderkunstige werkelijkheid. De schilder registreert ze. Neemt ze dankbaar op. Ontleedt, analyseert, abstraheert, totdat ze alleen nog maarcontour of kleur zijn. De grafische structuur van de muurschildering begon ooit als een dikke gouden schakelketting.In die compositie van vlakken toont de schilder ons wat zij ziet. Hoe een prisma ontsnapt uit grijs. Dat strepen ichtstralen kunnen zijn. Dat een eclips van een kleurvlak bestaat. Ze neemt ons mee langs esthetische botsingen, bijna-ongelukken en geslaagde ontmoetingen. Ze laat zien hoe uit vorm een tegenvorm ontstaat.

De muurschildering is het landschap dat hier past. Op andere plekken kunnen er weer andere komen. In grijs misschien. Of gestreept. Wat de schilder voor ogen heeft.

(door: Klaar v/d Lippe )

EXHIBITIONS